Suomalaisen tangon alkuperä

Suomalainen tango on Suomessa hyvin suosittu tanssimusiikin ja siihen liittyvän seurustelevan paritanssin laji. Sillä on omat omaperäiset sanoitukset, melodiat ja musiikilliset muodot. Sen sanoitukset ja musiikilliset muodot poikkeavat esimerkiksi muodoltaan useimmista muista seura tansseista. Suomalainen tango on hyvin tunteikas musiikkilaji, joka on kehittynyt 1900-luvun alusta lähtien Helsingissä ja Turussa Tukholmaan ja Göteborgiin satama työläiseksi muuttaneiden Länsi-Suomesta tulleiden siirtolaisten keskuudessa. Nykyään suomalainen tango on suomalaisten rakastama ympäri maata yhdessä sen muunnelmien, kuten Turun tangon, kanssa.

Kuuluisat tangon kirjoittajat

Kun kuulet sanan "tango", mieleesi tulee monia erilaisia mielikuvia: tummat lasit, savuiset baarit, joissa on vanhanaikainen tunnelma, hyvin pukeutuneet miehet ja naiset, tanssia kuin elokuvissa ja niin edelleen. Mutta aina kannattaa muistaa suomalaisen tangon kuuluisat nimet, kuten Esko Rahkonen, Olavi Virta, Reio Taipale, Eino Grön ja muut. Esko Rahkosen muotokuvat roikkuvat kasinolla, joka on saanut inspiraationsa hänen musiikistaan ja hyväntekeväisyystyöstään sosiaalisissa hankkeissa.

Suomalaisella tangolla on monia murteellisia muotoja riippuen siitä, missä sitä lauletaan, mutta sisällöllisesti on muutamia yhteisiä teemoja. Anne-Marie Korhosen mukaan suomalaisen tangon tunnusomaisimpia piirteitä ovat mollin ja duurin jatkuva vaihtelu, eloisa rytmi, kahdeksasosien käyttö melodialinjoissa ja rakkaus suhteisiin keskittyvä retoriikka tyyppi. Sanoituksissa kuvataan useimmiten epäonnistuneita rakkaustarinoita, jotka johtuvat puolison pettämisestä tai laulajan maailmaan kyllästymisestä. Romanttisia suhteita kuvataan usein vaikeina ja traagisia, tai ne päättyvät jonkun kuoleman vuoksi.

Suomalaisissa tango sävellysten sanoituksissa ollaan rehellisiä tunteistaan. Väinö Kirstiòa väittää, että suomalaiset voivat samaistua suomalaisten tangolaulujen surullisuuteen, mutta samalla nauttia niistä, koska musiikin molliasteikko antaa mahdollisuuden tuntea tunteita tavalla, jota duuriasteikko ei anna. Kari Kuula sanoo, että suomalaista tangoa kuunnellessa on paljon miellyttävämpää olla surullinen, sillä kun laulaa sanoitusten mukana, on paljon kovia korkeita ääniä, jotka voivat tehdä onnelliseksi.

Tangon alkuperä musiikkilajina

Suomalaisen tangon alkuperä on ruotsalainen tango, jonka Länsi-Suomesta tulleet siirtolaiset toivat Suomeen 1900-luvun alussa. Ensimmäinen suomalaisen tangon äänite on vuodelta 1913, mutta se ei ole varsinainen suomalainen tango. Se laulettiin murretun ruotsin ja Turun murteen sekoituksella, eikä siinä ollut lainkaan sanoituksia. Vuonna 1915 äänitettiin ensimmäinen oikea suomalainen tango laulu, jonka sanat olivat helsinkiläistä slangia. Laulu tuli tunnetuksi koko maassa, joten noin vuonna 1920 suomalaisille nuorille tuli tavalliseksi laulaa ja tanssia suomalaista tangoa kotona.

Samoihin aikoihin myös ruotsalainen tango tuli suosituksi, mutta vuoteen 1930 mennessä se oli suurelta osin syrjäytynyt suomalaisen tangon tieltä.

1900-luvun alussa muusikko Pekka Jalkanen sävelsi useita ruotsalaisia tangolaulaja, joissa oli musiikillisia ja sanoituksellisia vaikutteita länsisuomalaisesta perinne musiikista. Näissä lauluissa hän käytti sanoitusten inspiraationa todellisia tapahtumia omasta elämästään. Eräässä laulussa kerrotaan esimerkiksi siirtolaisesta, joka palaa kotimaahan vierailulle, mutta sen sijaan, että hän löytäisi rakastettunsa rautatieasemalta, kuten hän odotti, hän löytää tämän jo naimisissa jonkun toisen kanssa.